Ιατρείο #1: Κολοκοτρώνη 6, Κόρινθος
Ιατρείο #2: Λεωφ. Επιδαύρου, Λουτρά Ωρ. Ελένης


  Τηλέφωνα : Ιατρείο #1: 27410-85604
    Ιατρείο #2:  27410-34343 
Email:labrinidismed@gmail.com

Περιφερική Αρτηριακή Νόσος

Τι είναι η Περιφερική Αρτηριακή Νόσος

Περιφερική αρτηριακή νόσος των κάτω άκρων είναι η στένωση ή απόφραξη των αρτηριών του ποδιού, που προκαλείται συνήθως από την αθηροσκλήρωση. Το αρτηριακό δίκτυο του άκρου διοχετεύει στους μύες οξυγονωμένο αίμα και θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη κίνηση (βάδιση, άθληση) αλλά και την επούλωση των πληγών. Όσο πιο έντονη είναι η κίνηση, τόσο περισσότερη η ροή του αίματος που απαιτείται.

Η εξέλιξη της περιφερικής αρτηριοπάθειας μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική στένωση του αρτηριακού αυλού σε μια ή περισσότερες αρτηρίες του ποδιού. Σαν αποτέλεσμα η μείωση της αιματικής ροής στο άκρο, μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία βάδισης και περιορισμένη ικανότητα επούλωσης των πληγών.

Η περιφερι

κή αρτηριακή νόσος μπορεί να εκδηλωθεί με πόνο στα κάτω άκρα κατά τη βάδιση, καθυστέρηση επούλωσης των τραυμάτων και σε πολύ προχωρημένα στάδια γάγγραινα που τελικά θα οδηγήσει σε ελάσσονα ή μείζονα ακρωτηριασμό.

 

Αίτια Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου:

Η αθηροσκλήρωση είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της περιφερικής αρτηριακής νόσου. Είναι συνήθως το αποτέλεσμα του καπνίσματος, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης, του σακχαρώδους διαβήτη και της μεγάλης ηλικίας. Όλοι αυτοί οι παράγο

ντες, αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο, δεν προκαλούν όμως κατ’ ανάγκη και την ασθένεια. Άτομα με έναν ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου ενδέχεται να μην προσβληθούν, ενώ αντίθετα, άτομα χωρίς εμφανείς παράγοντες κινδύνου μπορεί να νοσήσουν.

 

Συμπτώματα Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου:

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να πάσχουν από ήπια ή προχωρημένη μορφή περιφερικής αρτηριακής νόσου και να μην έχουν κανένα σύμπτωμα είτε επειδή έχουν χάσει την αίσθηση του πόνου (π.χ. διαβητικοί με περιφερική νευροπάθεια), είτε επειδή η νόσος εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς δίνοντας χρόνο στο σώμα να δημιουργήσει παράπλευρη κυκλοφορία.

Κάποιοι ά

λλοι, μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα περιφερικής αρτηριακής νόσου επειδή δεν περπατούν αρκετά, οπότε δεν απαιτείται υψηλή παροχή αίματος στο σκέλος.

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της περιφερικής αρτηριακής νόσου είναι η αίσθηση σφιξίματοςπόνου ή κράμπας στη γάμπα, το μηρό ή το γλουτό κατά το περπάτημα. Ο πόνος αυτός  υποχωρεί όταν σταματήσει το περπάτημα και επανέρχεται μόλις περπατήσουμε και διανύσουμε  παρόμοια απόσταση. Με την επιδείνωση της νόσου ο πόνος εμφανίζεται ακόμη και κατά τη βάδιση μικρότερων αποστάσεων. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Αδύνα

μα ή κουρασμένα πόδια
• Τριχόπτωση στα πόδια, ανιδρωσία πελμάτων 
• Πληγές που αργούν να επουλωθούν
• Πεπαχυσμένα, αδιαφανή νύχια ποδιών
• Στυτική δυσλειτουργία

 

Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, ο πόνος στο πόδι και στο πέλμα υπάρχει ακόμη και στην ηρεμία. Αυτό το στάδιο ονομάζεται κρίσιμη ισχαιμία και σηματοδοτεί ότι το σκέλος απειλείται (κίνδυνος γάγγραινας και ακρωτηριασμού). Η κρίσιμη ισχαιμία των άκρων χρήζει επείγουσας χειρουργικής αποκατάστασ

ης και μπορεί να εκδηλωθεί ως εξής:

• Κρύα και μουδιασμένα πόδια ή δάκτυλα
• Χλωμό χρώμα ποδιών σε ανάρροπη θέση
• Ερυθρότητα όταν τα πόδια κρέμονται προς τα κάτω
• Αλλαγή χρώματος του άκρου (κυανή απόχρωση).

 

Διάγνωση και θεραπεία Περιφερικής Αρτηριακής Νόσου:

Η περιφερική αρτηριακή νόσος εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς και έτσι τα συμπτώματα μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά, ιδιαίτε

ρα σε όσους δεν περπατάνε αρκετά ώστε να αισθανθούν τον πόνο στα πόδια τους. Ανάλογα με το ατομικό ιστορικό και την κλινική εκτίμηση, προτείνονται η κατάλληλη διαγνωστικη προσέγγιση.

Η θεραπεία της περιφερικής αρτηριακής νόσου εξαρτάται από τα συμπτώματα και τη φυσική κατάσταση του ασθενή. Μπορεί να αντιμετωπιστεί με κάποιες αλλαγή του τρόπο ζωής (διακοπή καπνίσματος, ρύθμιση λοιπών παραγόντων κινδύνου) σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν αποδώσουν, τότε η αντιμετώπιση γίνεται χειρουργικά.