Ιατρείο #1: Κολοκοτρώνη 6, Κόρινθος
Ιατρείο #2: Λεωφ. Επιδαύρου, Λουτρά Ωρ. Ελένης


  Τηλέφωνα : Ιατρείο #1: 27410-85604
    Ιατρείο #2:  27410-34343 
Email:labrinidismed@gmail.com

Ακρωτηριασμοί και περιφερική αγγειακή νόσος

Λιγότεροι από τους μισούς ανθρώπους που υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό κάτω άκρων σε νοσοκομεία στην Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία λαμβάνουν αυτό που οι ειδικοί θεωρούν καλή φροντίδα, προειδοποιεί έκθεση της Εθνικής Εμπιστευτικής Έρευνας σχετικά με την έκβαση των ασθενών.

Μόνο 299 (44%) από τους 519 ασθενείς που χρειάστηκαν ακρωτηριασμό κάτω άκρων, λόγω αγγειακής νόσου ή διαβήτη μέσα σε 6 μήνες, θεωρήθηκε ότι έχουν λάβει καλή φροντίδα, όπως κρίνεται από τα συνιστώμενα πρότυπα.

Το ποσοστό θνητότητας μεταξύ των ασθενών που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα ήταν 12,6%, ποσοστό υψηλότερο από εκείνο μεταξύ των ασθενών στις ΗΠΑ οι οποίοι υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό για παρόμοιους λόγους. (9,6%). Η ανάλυση των σημειώσεων των ασθενών έδειξε ότι από τη φροντίδα που έλαβε ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου το ήμισυ) έλειπε ο διεπιστημονικός χαρακτήρας και η σαφής ως προς την κλινική πορεία φροντίδα, χαρακτηριστικά που θεωρούνται ιδανικά για την αντιμετώπιση του ακρωτηριασμού κάτω άκρων σε ασθενείς με συνοδά νοσήματα.

Η καλή διεπιστημονική φροντίδα οφείλει να διασφαλίσει από την αρχή ότι οι ασθενείς, οι οποίοι έχουν πολλαπλά ιατρικά προβλήματα, λαμβάνουν την καλύτερη δυνατή θεραπεία, συμπεριλαμβάνοντας τη θεραπεία για το διαβήτη και τα καρδιακά προβλήματα, φυσικοθεραπεία, αποκατάσταση και όταν νοσηλεύονται, σωστό προγραμματισμό εξιτηρίου.

Η ομάδα έκθεσης συνιστά την ανάπτυξη μιας κλινικής φροντίδας “καλύτερης πρακτικής” που να

καλύπτει όλες τις πτυχές της αντιμετώπισης των ασθενών που χρειάζονται ακρωτηριασμό. Αυτό θα πρέπει να βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία με βάση τις συστάσεις του πλαισίου ποιοτικής βελτίωσης για σοβαρούς ακρωτηριασμούς της Εταιρείας Αγγειακών προβλημάτων. Οι εμπειρογνώμονες έκριναν ότι ο ακρωτηριασμός ήταν ακατάλληλος σε 35 (7,3%) από τις 479 περιπτώσεις που επανεξετάστηκαν. Είπαν ότι η επαναγγείωση ή η συντηρητική αντιμετώπιση θα ήταν πιο κατάλληλες σε 15 από αυτούς τους ασθενείς.

      (Τα ανωτέρω αφορούν μελέτη που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο.)