Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 χαρακτηρίζεται από υπεργλυκαιμία, αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης και τελικά ανεπαρκή λειτουργία των β-κυττάρων του παγκρέατος.
Με βάση την τιμή της γλυκόζης νηστείας προσδιορίζεται η ενδιάμεση κατάσταση της διαταραγμένης γλυκόζης νηστείας, ενώ με βάση την τιμή γλυκόζης δύο ωρών κατά την από του στόματος φόρτιση με 75 gr γλυκόζης (καμπύλη σακχάρου) προσδιορίζεται η ενδιάμεση κατάσταση της διαταραγμένης ανοχής στη γλυκόζη. Οι δύο αυτές κατηγορίες χαρακτηρίζονται ως “προδιαβήτης” και σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, όπως και καρδιοαγγειακών συμβαμάτων. Η παρέμβαση στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η αλλαγή του τρόπου ζωής (τροποποίηση της διατροφής και άσκηση), στο 25% των ατόμων συμβάλει στην επιστροφή των τιμών σακχάρου στα φυσιολογικά πλαίσια, ενώ σε αρκετούς ακόμα, καθυστερεί την εκδήλωση του σακχαρώδους διαβήτη.
Οι κύριοι στόχοι ενός προγράμματος υγιεινοδιαιτητικής παρέμβασης για την πρόληψη της εξέλιξης του προδιαβήτη σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, έχουν ως εξής :
- Σωματική δραστηριότητα, που περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης ημερησίως, τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα.
- Μείωση του ολικού λίπους σε <30% της ημερήσιας ενεργειακής πρόληψης.
- Μείωση του κεκορεσμένου λίπους σε <10% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.
- Μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 5%, εφόσον είναι αυξημένο.
- Αύξηση της πρόληψης φυτικών ινών, τουλάχιστον 25-35gr ημερησίως.
Καταλήγοντας, είναι πολύ σημαντικό σε όλα τα άτομα με προδιαβήτη να γίνεται έλεγχος και αντιμετώπιση των προδιαθεσικών παραγόντων για καρδιοαγγειακή νόσο, όπως υπέρταση και δυσλιπιδαιμία. Ο έλεγχος για εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά κάθε χρόνο.